Een voorbeeld van A tot Z

Het verloop van een phishing simulatie

Elke phishing simulatie is uniek. In elke test zijn specifieke kenmerken verwerkt, waardoor het duidelijk wordt dat zowel de e-mail als de bijbehorende phishing simulatie pagina zijn nagemaakt. De e-mails lijken bijvoorbeeld op de e-mail van een collega of leverancier en de webpagina waar de link naar verwijst lijkt op de oorspronkelijke webpagina. Op dezelfde manier als hackers, maken wij deze pagina’s zelf, met als doel het bewustzijn omtrent de gevaren van (phishing) e-mails te vergroten binnen uw organisatie.

 

We vinden het belangrijk dat de deelnemers waardevolle leermomenten meekrijgen, zelfs als ze niet op de phishing-links klikken. Want ook zonder op de link te klikken, kan men zich bewust worden van de reële dreiging van phishingaanvallen. Het besef dat kwaadwillenden op een vergelijkbare manier te werk gaan, kan mensen al alert maken bij het omgaan met e-mails en verdachte situaties. Zo kunnen ook deelnemers die de phishing simulatie herkennen er hun voordeel mee doen.

 

We ontvangen vaak reacties zoals: “Het was verbazingwekkend hoe echt de mail leek, net alsof deze afkomstig was van mijn collega” en “Hoewel ik geen gegevens heb ingevuld op de phishingpagina, heeft het me wel weer alert gemaakt: iets wat echt lijkt, is niet altijd echt”. Deze feedback illustreert het leerzame karakter van de simulatie en de bewustwording die het teweegbrengt bij de deelnemers.

 

Hoe verloopt zo’n phishing simulatie van begin tot eind?

Een kort overzicht van het verloop van een phishing simulatie aan de hand van een voorbeeld scenario: